Symptom

Symptom vid psoriasis
Ibland kan det vara svårt att tyda symptomen för psoriasis. Ifall symptomen är milda kan de ibland förväxlas med eksem eller andra likartade hudsjukdomar. Det är därför viktigt att vid kontakt med hudläkare noggrant och detaljrikt berätta om ens besvär och symptom. Genom att göra detta kan en diagnos fastställas och en relevant behandlig kan inledas tidigt.

Psoriasis ger vanligtvis distinkta hudförändringar som också ger ifrån sig stearinvit fjällning, svullnad, skiftar i storlek och framhäver röda hudområden. Det är inte vanligt med klåda vid psoriasis. Ibland under den första processen då ett nytt område med hudförändringar bildas kan det klia. Denna klåda är då i regel mycket vag och försvinner snabbt. Då man kliar eller skrapar på hudförändringarna börjar det lätt blöda underifrån huden.  

Vanligtvis hittar man psoriasis på hudområden som lätt drabbas av nötning eller sträcksidor som nedre delen av ryggen, armbågar, knän, hårbotten eller i underlivet. Det finns även psoriasis som drabbar naglar och lämnar då små gropar i naglarna. Psoriasis kan även förekomma i hudveck som under armarna och ljumskar. Då psoriasis bryter ut är det vanligt att sjukdomen har en symmetrisk uppbyggnad som gör att samma hudområde på båda kroppshalvor blir drabbade samtidigt. 

Idag är det ännu inte kartlagt vad som härleder till psoriasis eller psoriasisartrit. Man vet att både ens arv och olika aspekter i ens miljö kan påverka att psoriasis bryter ut. Ifall man har familjemedlemmar som lider av psoriasis ökar riskerna att man själv kan drabbas. Man kan dock inte i förväg klarlägga vilken form av psoriasis man kan drabbas av och om sjukdomen någonsin kommer byta ut. Psoriasis bryter ut efter att det triggats av vissa utlösande faktorer. Bland annat en del infektioner som halsfluss kan orsaka att man i tidig ålder får psoriasis. Psykisk stress är också en miljöfaktor som kan härleda till sjukdomen. Likaså användning av vissa läkemedel som blodtrycksmediciner, litium eller klorokin. Utöver dessa utlösande miljöaspekter finns den en del andra faktorer som kan trigga eller försämra psoriasis. 

 • – Alkohol
 • – Rökning
 • – Obalanserad solexponering, för lite sol eller för mycket sol
 • – Svår skada i huden efter nötning eller en brännskada till exempel 

Det finns en rad olika former av psoriasis man kan drabbas av. Vissa är en lättare form av sjukdomen som man mer effektivt kan få bukt på. Samtidigt finns det svårare former av psoriasis där besvären är mer utpräglade och som är svåra att dämpa genom hela livet. 

Olika former av psoriasis:

 • – Plackpsoriasis
 • – Guttat psoriasis
 • – Invers psoriasis
 • – Hårbottenpsoriasis
 • – Nagelpsoriasis
 • – Pustulös psoriasis
 • – Pustulosis palmoplantaris (PPP)
 • – Erytrodermisk psoriasis 

 

Sidan uppdaterades 2016-01-12

Bra att veta

Vanligtvis hittar man psoriasis på hudområden som lätt drabbas av nötning eller sträcksidor som nedre delen av ryggen, armbågar, knän, hårbotten eller i underlivet